ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

  

`

 

 

 

 

" ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ "

 

Έγραψε η μαθήτρια του Γ2  [Λόλα Θεοδώρα]

  Τα δικαιωματα της γυναικας ειναι ανθρωπινα δικαιωματα.Η γυναικα ειναι ισοτιμη με τον αντρα αλλα για να αναγνωριστουν τα δικαιωματα της χρειαστηκαν αρκετες διαδικασιες.

Κατα τη διαρκεια του Μεσαιωνα πολλες γυναικες βασανιστηκαν και καηκαν στην Ιερη Εξεταση καθως θεωρηθηκε οτι εμφορουνταν απο τη διδασκαλια του διαβολου.Η συμμετοχη τους σε εμπορικες συντεχνιες  βελτιωσε την οικονομικη και κατ΄επεκταση και την κοινωνικη τους θεση.Η τεχνολογικη εκρηξη και η μετατοπιση της γυναικειας εργασιας απο το σπιτι στο εργοστασιο εδωσε στη γυναικα την δυνατοτητα να αρχισει να δραστηριοποιηται ως μεμονωμενο ατομο και ξεχωρα απο την οικογενιακη μοναδα.Σταδικα οι γυναικες αρχισαν να προωθουνται και σε μη παραδοσιακα επαγγελματα αν και πολλα παναπιστημια με κατα παραδοση αντρικους τομεις επεμεναν να κρατουν τις θυρες τους ερμητικα κλειστες για τις σπουδαστριες.

  Αν και οι γυναικες εκαναν προοδους στην ζωη τους και εδειξαν οτι ειχαν δυνατοτητες να κανουν πολλα πραγματα απο μονες,τους δεν μπορεσαν να διεκδικησουν τα δικαιωματα τους.

Ομως οι γυναικες ειχαν ως υποστηρικτες τους τους διανοουμενους του διαφωτισμου που υποστηριζαν τα φυσικα δικαιωματα.Ετσι οι γυναικες αρχισαν σιγα σιγα να αφυπνιζονται και να διεκδικουν τα δικαιωματα τους με οργανωμενο τροπο.

Επισις το 1995 στη Δ' παγκοσμια διασκεψη του Ο.Η.Ε. για τις γυναικες

που πραγματοποιηθηκε στο Πεκινο κατεγραψε οτι <<Τα δικαιωματα των γυναικων, ειναι ανθρωπινα δικαιωματα>>,οτι δηλαδη τα δικαιωματα των γυναικων,η απαιτηση για ισοτιμια,για ισιμισθια,για συμμετοχη στη δημοσια και πολιτικη ζωη για ισομερη καταμερισμο των οικογενειακων ευθυνων,δεν ειναι τιποτα αλλο απο εξειδικευση καθολικων δικαιωματων απο την αναγνωριση μεσα απο την ιδιαιτεροτητα των φυλων,οτι ενισχθοντασ τα δικαιωματα των γυναικων ενυσχιουμε τα ανθρωπινα δικαιωματα και τις πανανθρωπινες αξιες.

Η αριστερα με το ριζοσπαστισμο της το εντονο κοινωνικο της προσωπο την προσηλωση της στις αξιες της δημοκρατιας,της ελευθεριας,της ειρηνης και της κοινωνικης δικαιωσυνης ειναι εκεινη η δυναμ η που ειδε το γυναικειο ζητημα ως κοινωνικο προβλημα,ως το μερος της εκμεταλευσης και της καταπιεσης σε ανισες κοινωνιες και οχι ως διαμαχη φυλων. Η αριστερα αναδειξε τα γυναικεια προβληματα,τα ενσωματωσε στις κοινωνικες της διεκδικησεις και εδειξε στις γυναικες τη σημασια της οργανωμενης πολης.

 Με το περασμα του χρονου και με συνεχεις αγωνες η γυναικα κατορθωσε να προβαλλει και να αξιωσει πληρη εξισωση σε καθε δικαιωμα.        

 

          ΠΙΣΩ   ►►►

Κεντρική σελίδα